nedelja, 7. oktober 2012

3.etapa Barcelinos - Ponte De Lima, 33 km



3.etapa, Barcelinos - Ponte de Lima, 33 km
 
V albergu v Barcelinosu ni kuhinje, zato sva se dokaj zgodaj odpravila na pot. Ob 7.30 uri je bilo še mračno, ko sva za seboj zaprla dvoriščna vrata in se odpravila proti mostu (iz XIV.stoletja) čez reko Rio Cavado, ki loči Barcelinos od Barcelosa. Mimogrede sva se ustavila v bifeju pri gasilcih tik ob albergu in si privoščila zajtrk. Velika kava z mlekom in par croissantov, pa je bilo opravljeno. 

odhod iz Barcelinosa, bar z zajtrkom je na desni


Mesto Barcelos sva si ogledala že prejšnji večer, zato sva to jutro šla kar naravnost po markacijah proti primestnemu naselju Vila Boa. Na eni izmed hiš sva opazila rdečo zastavo s srpom in kladivom, sedež neke delavske stranke. Pri nas so ti simboli že skorajda prepovedani, na Portugalskem pa povsem običajna stvar. 



Na samem robu mesta sva srečala skupinico romarjev, ki je zbegana iskala nadaljevanje poti. Res ni bilo nikjer videti nobene markacije. Ampak "stari peregrinosi" vemo, da se običajno v takih primerih pot nadaljuje v isti smeri, zato sem kar krenil naravnost naprej in po 200 metrih je bila pred menoj zopet rumena puščica na steni ene izmed hiš. Nekaj časa sva za seboj vlekla procesijo peregrinov, a počasi sva se le odtrgala od zasledovalcev. 



Mimo neke kapelice sva prečkala železniško progo, nato pa se skozi usek v gozdičku spustila v dolino z lepim potočkom. Sledil je dolg in kar naporen vzpon do Tamela, kjer je nov albergue. 


nov albergue A Recoleta v Tamelu


Ker je pričelo rositi, sva se za nekaj časa skrila v restavracijo, ki je nasproti alberga. Odlična kavica, malo wifija, potem pa naprej, v rahel dežek. Pri cerkvi v naslednjem kraju, Aborimu, sva se ustavila in pomalicala. Medtem so naju ponovno dohiteli in tudi prehiteli tisti romarji, ki sva jih zjutraj v Barcelosu spravila na pravo pot. 
cerkev v Aborimu, v parku ob njej malica


Pri železniški postaji Tamel sva ponovno prečkala progo, nato pa se med polji in vinogradi sprehodila do rimskega mostu Puente das Tabuas. Most je zelo lepo ohranjen, zraven njega je tabla s podatki.  
 
rimski most Puente das Tabuas

 
Puente das Tabuas

Opazila sva že samostan v Balugaesu, ki pa je bil še kar nekaj kilometrov pred nama. Vendar pa trasa Camina ne vodi do samostana. Za obisk bi bilo potrebno zaviti v levo s poti in se po cesti dvigniti na hribček, na katerem stoji samostan.  

samostan in cerkev v Balugaesu (slika iz Camina 2011)

Ker je zopet pričelo močneje deževati, sva obisk samostana za tokrat črtala. Po dnu doline sva med močnim nalivom odkorakala proti kraju Vitorino de Piaes, ki leži na hribu nasproti Balugaesa. 


Takoj za krajem Vitorino sva naletela na restavracijo Viana, le par metrov na desno s poti Camina. Ustavila sva se, se preoblekla v suhe cunje, nato pa naročila kosilo in si dodobra odpočila. 


Žal je ravno v času kosila prenehalo deževati, takoj ko sva zopet oprtala nahrbtnike, pa se je ponovno ulilo. Nekaj časa sva hodila po asfaltni cesti, kmalu pa se je v levo odcepila dokaj strma in blatna bližnjica, ki je mimo mesta Facha vodila v dolino proti najinemu današnjemu cilju Ponte de Lima. 
 
odcep Camina proti kraju Facha

 Za dobrih 34 kilometrov poti sva porabila 9 ur hoje, večinoma v dežju. V kraju Ponte de Lima so na ta dan imeli sejem, tako da sva se le s težavo prebijala po drevoredu ob reki. Ob obeh straneh drevoreda so bile razpostavljene stojnice z različno kramo, med njimi pa se je trlo nakupovalcev, ki so brskali po kupih oblačil in drugi šari, kot je običajna za takšne štante na sejmih na prostem.

sejemski dan v Ponte de Limi

Mestni albergue je na drugi strani rimskega mostu preko reke Rio Lima, takoj na desni strani. Pred albergom je že bila vrsta romarjev, ki so čakali na dodelitev postelje, saj so albergo odprli šele nekaj minut pred najinim prihodom. Ko sva prišla na vrsto, sva se vpisala v knjigo gostov, nato pa poiskala primerno posteljo. Sledil je običajni protokol - pranje in sušenje cunj, postiljanje, preoblačenje in odhod v mesto, na večerjo in ogled mestnih znamenitosti. 
rimski kost v Ponte de Limi

Ponte de Lima je kar veliko mesto. Šteje okrog 43.000 prebivalcev. Mesto je bilo naseljeno že v rimskih časih. O tem pričajo številne stavbe iz tistih časov, pa tudi kipi in makete rimskih bojnih vozov, ki so razstavljene po mestu. Splača se si vzeti čas za ogled mesta.

Ponte de Lima - vojaška utrdba v centru mesta



Ni komentarjev:

Objavite komentar